Stichting Pigasos
  Zorba de Greek: "Dance? Did you say... DANCE?!  Come on my boy, Together! Lets go!"

DANSDOCENTEN

Griekenland, officieel de Helleense Republiek (Grieks: Ελληνική Δημοκρατία), is een bergachtig land in het zuidoosten van Europa dat grenst aan Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije. Het bestaat uit vast land met daaraan een schiereiland, de Peloponnesos. Bij Griekenland horen ook nog zo'n 1500 eilanden en daarvan zijn er 160 bewoond. De grote verschillen in landschap (bergen, kuststreken en eilanden) en verschil in bestaan (veeteelt, handel en scheepvaart) hebben gezorgd voor grote verschillen tussen de streken, de kleding, de muziekinstrumenten en de dansen. Het grootste verschil bestaat tussen het vaste land en de eilanden. 

Dansdocenten komen meestal uit een bepaalde streek of dorp en zijn vaak gespecialiseerd in de dansen van die regio. Een korte beschrijving van de dansdocenten waarmee wij werken vindt u hieronder.

Dansdocent Alexandros Antoniadis


Ik ben een traditionele danser. Ik ben geboren in Thessaloniki, Griekenland, maar ik woon sinds 1999 in Katerini. Het was in Katerini dat ik mijn passie voor traditionele dans ontdekte, dankzij mijn leraar Mixalis Kamanatzis bij Xorevtikos Omilos Katerinis. De muziek, het ritme, de kostuums en de cultuur van traditionele dans hebben me altijd overweldigd en ik heb het geluk gehad om op verschillende festivals in Griekenland en Oost-Europa op te treden. Een van mijn meest opwindende herinneringen was het vertegenwoordigen van Griekenland op een Europees traditioneel dansfestival in Polen. Het was een eer om het rijke erfgoed en de kunstzinnigheid van de Griekse traditionele dans aan een internationaal publiek te laten zien.
Door de jaren heen heb ik de kans gehad om de verschillende regionale stijlen van traditionele dans van heel Griekenland te ervaren. Ik heb een bijzondere voorliefde voor de Syrtos, Zaramo-Xasapia en Tsestos.


Dansdocent Efthimia Smixioti


Een meisje uit een dorp in West-Macedonië (in Griekenland), dat voor haar master aan de UvA naar Nederland kwam. Ze begon met dansen toen ze zes was en is sindsdien nooit meer gestopt. Tijdens haar puberteit bracht ze de meeste van haar zomers door op de paniyiria (Griekse festivals) van dorpen in de regio Florina, waar ze optrad met de dansgroep van haar dorp.
Haar favoriete dansen zijn de Thracische dansen, maar dankzij haar leraren Leonida Stoyianni en Yianni Konstantinou leerde en hield ze van dansen uit heel Griekenland. Vanaf maart 2023 start Efthimia als docent bij Pigasos Utrecht, waar haar doel is haar liefde voor de dans te delen met anderen.
Altijd nieuwsgierig naar folk, is ze momenteel een grote liefhebber van balfolk.


Dansdocent Christos Pastras

Christos Pastras dansdocent Griekse dans


Geboren en getogen in Athene, Griekenland, met familieoorsprong uit Stiri, Viotia, in de buurt van de regio Delphi. Tot mijn 25e heb ik in Griekenland gewoond met een tussenjaar in Finland.
Mijn eerste danslessen begonnen onder andere op 8-jarige leeftijd en op mijn basisschool. Als dansstudent heb ik deelgenomen aan verschillende danseminars, groepen en shows in heel Griekenland die werden georganiseerd door de beste dansleraren op dat gebied. De herinnering die ik altijd bij me zal dragen is mijn dansdeelname aan de slotceremonie van de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Als dansleraar heb ik al 10 jaar de kans om mijn kennis over te dragen aan tal van studenten, in seminars en dansgroepen, in alle drie de landen waar ik heb gewoond. Mijn belangrijkste inspiratie komt van drie personen, mijn leraar Giorgos Velissaropoulos, mijn vader Thanasis Pastras en mijn grootvader Christos Pastras. Ze leerden me hoe ik mijn gedachten en gevoelens moest “dansen”…Home  |  Danscursus  |  Dansdocenten  |  Doelstelling & Filosofie  |  Geschiedenis  |  Fotoarchief |  Contact & Inschrijven