0

DEMONSTRATIE

     

Hoppa! Griekse Dansgroep Pigasos is een amateurdansgroep en onze dansers geven regelmatig demonstraties.
Een demonstratie kan bestaan uit een dansoptreden in een theater, op een festival, in een restaurant, bij een bruiloft, etc. Een workshop door een van onze dansleraren of het tonen van Griekse klederdrachten tijdens een modeshow is ook mogelijk. (zie Agenda).

Een standaard dansoptreden houdt in dat wij een demonstratie geven met traditionele Griekse volksdansen op muziek van een cd. Een standaard optreden wordt afgesloten met het Zorba-programma waarin wordt gedanst met het publiek.
Nieuwsgierig?

Bel 06-14520542 of mail en vraag vrijblijvend om informatie

Wat kunt u verwachten
Griekenland is een Balkanland. De traditionele Griekse muziek, de volksdansen en de kleding van het vaste land lijken dan ook op die van de omliggende landen als Bulgarije, Roemenië, Macedonië, etc. Dat is ook niet zo vreemd aangezien de landsgrenzen in dit gebied vaak zijn verplaatst of zelfs niet bestonden. De meeste Griekse dansen zijn rij- en cirkeldansen. Volksdansen is een nog levende traditie in Griekenland en op iedere bruiloft of partij wordt nog op deze traditionele manier gedanst.
Elke streek in Griekenland kent zijn eigen dansen met de daarbij horende muziek en muziekinstrumenten.
De muziek en de dansen van het vaste land kunnen door het instrumentgebruik (zoals klarinet) en het tempo zwaar klinken. De muziek en dansen van de Griekse eilanden is heel eigen en heeft alles te maken met de zee en de golven. De muziek klinkt licht en vrolijk door het gebruik van de viool en de dansen zijn lichtvoetig en hebben een golvende bewegingen.

Zorba-programma (dansen met publiek)
Voor wie wel eens naar Griekenland op vakantie is geweest, is muziek met de 'bouzouki' het meest herkenbaar als Griekse muziek. Het snaarinstrument de 'bouzouki', is een jong instrument dat pas ontstaan is in de 19e eeuw. De twee muziekstijlen die de 'bouzouki' als hoofdinstrument gebruiken zijn 'Rembetika' en 'Laika'.
De 'Rembetiko' (rebel-muziek) is ontstaan in de dertiger jaren onder invloed van de grote instroom van Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië (1923) en de slechte tijden in Griekenland (armoed, wereldoorlogen, burgeroorlog, gunta en emigratie miljoenen Grieken naar het buitenland). De 'Laika' (volks-muziek) is in de jaren vijftig ontstaan en is nog steeds zeer actueel. De 'Rembetika" en de 'Laika' hebben een sterk oosters geluid. De algemene naam voor nachtclubs waar 'Laika' wordt gespeeld is dan ook 'Bouzoukia'.
In Nederland is Griekse muziek populair geworden na 1965. Wie herinnert zich niet het succes van de film Zorba de Griek uit 1965 met muziek van Mikis Theodorakis of het Griekse Trio Hellenic.
Een optreden van Pigasos wordt meestal afgesloten met dansen met publiek.
Tijdens een Zorba-programma leren de dansers van Pigasos het publiek dansen, die bekend zijn geworden door de film Zorba de Griek uit 1965. Enkele dansen zijn de Chasaposerviko, ook wel bekend als de filmdans Sirtaki.