0
 
GRIEKSE MUZIEK

 

Griekse muziek heeft een heel eigen geluid, het is een mix tussen oosterse en westerse muziek. Op deze bladzijde gaan we een poging wagen om de schoonheid en enorme diversiteit van stijlen van de huidige levende Griekse muziek te beschrijven (zonder in te gaan op technische notaties) èn te laten HOREN.
Muziek is tenslotte een geluid dat je hoort en voelt. Luister terwijl u leest!

Bijzantijnse kerkmuziek
De taal in de tot op vandaag in de Griekse kerk gesproken én gezongen wordt is het Byzantijns. Het is de oude Griekse taal die al gebruikt werd in het Byzantijnse rijk. De zang wordt niet begeleid door muziekinstrumenten. Hier aan ten grondslag ligt de opvatting, dat alleen het woord in staat is exacte en concrete voorstellingen en ideeën weer te geven.
Vanaf de zestiende eeuw onstonden de eerste gemengde meerstemmige koren. Daarvoor werd alleen door eenstemmige mannenkoren gezongen. Kenmerkend voor de liturgie in de Griekse kerk is de ononderbroken gezongen voortgang, waarbij de stemmen van priester, diaken en koor elkaar blijven afwisselen. Deze manier wordt gezien als de eeuwige en hemelse liturgie. Meer gedetailleerde info over de Grieks Orthodoxe Kerk vindt u in
WIKIPEDIA

Volksmuziek van vaste land en eilanden
Griekenland is een Balkanland. De Griekse volksmuziek van het vaste land lijkt, net als de volksdansen en de kleding, dan ook op die van de omliggende landen als Bulgarije, Roemenië, Macedonië, etc. De muziek en de dansen van het vaste land kunnen door het instrumentgebruik en het tempo zwaar en lyrisch klinken.

De muziek en dansen van de Griekse eilanden is heel eigen en heeft alles te maken met de zee en de golven. De muziek klinkt lichter en vrolijk door het gebruik van de viool.

 

Vaste land:
Thracië (Thraki)
Macedonië (Makedonia)
Epirus (Ipiros)

Eilanden
Corfu (Kerkira)
Creta Kriti
Samos
Nysiros
Ikaria
Karpatos

 

Muziek met bouzouki
Voor wie wel eens naar Griekenland op vakantie is geweest, is muziek met de 'bouzouki' het meest herkenbaar als Griekse muziek. Het snaarinstrument de 'bouzouki', is een jong instrument dat pas ontstaan is in de 19e eeuw. De twee muziekstijlen die de 'bouzouki' als hoofdinstrument gebruiken zijn 'Rembetika' en 'Laika'.
                                                                Soerta Ferta

De 'Rembetiko' (rebel-muziek) is ontstaan in de dertiger jaren onder invloed van de grote instroom van Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië (1923) en de slechte tijden in Griekenland (armoed, wereldoorlogen, burgeroorlog, gunta en emigratie miljoenen Grieken naar het buitenland). De teksten van de liederen zijn meestal triest en gaan behalve over liefde en verdriet, ook over drank, hash roken, armoed en ellende.

De 'Laika' (volks-muziek) is in de jaren vijftig ontstaan en is nog steeds zeer actueel. De 'Rembetika" en de 'Laika' hebben een sterk oosters geluid. De algemene naam voor nachtclubs waar 'Laika' wordt gespeeld is dan ook 'Bouzoukia'.

Klassieke muziek
Theodorakis, hymne olympische spelen.