THRACIE, Assimenion
 
     

Thracië, Assimenion

Het dorp Assimenion ligt in Evros en de provincie Thracië in Noord-Oost Griekenland. Het heeft een landklimaat met hete zomers en strenge winters.
Het is een typisch kostuum van het vaste land.

Dit complete kostuum heeft Pigasos in bruikleen van mevrouw Sirma Papadamakis. Mevrouw Papadamakis maakte als jong meisje deze complete set kostuums, inclusief haar 'bruidsjurk', als onderdeel van haar bruidsschat (eind jaren 50-tig). Van katoen van het eigen land en de wol van de eigen dieren, weven zij de stoffen of breien zij
de meeste onderdelen van dit kostuum.

Op de diverse foto's is Sirma te zien in haar jonge jaren toen zij de klederdracht nog dagelijks droeg. Zo is er een foto in werkkleding uit 1966 met een extra grote schort, zodat de kleding eronder niet vies werd. Als het warm was droeg men alleen het hemd (poukamiso) met daarover alleen een schort.

Kenmerkend aan dit kostuum is het grote verschil van lengte tussen de verschillende kledingstukken. Het meest opvallend daarbij is de lange schort die soms tot de enkels reikt.
Dit type kostuum is dan ook eigenlijk niet afkomstig uit Evros maar afkomstig van de vruchtbare vlaktes van Oost Thraki (gebied aanwijzen) en in Evros terecht gekomen door de grote bevolkingsuitwisseling van 1922. De ontberingen tijdens hun vlucht en nieuwe leven in een veel armer gebied hebben voor een vereenvoudiging van de stijl gezorgd, met minder borduursel op de jurk en de schort. En de rijen met gouden munten die de vrouwen vroeger in het Oost Thraki als decoratie droegen werd vervanger door een munt aan een ketting of een ketting gemaakt van kralen. Oudere vrouwen echter bleven echter het oude kostuum dragen omdat ze het al hadden aangeschaft.

De basis bestaat uit een eenvoudige witte katoenen poukamiso, waarover een tweede poukamiso (Koumisi) wordt gedragen. Deze wordt geweven van witte of bruine katoen en de mouwen en de zoom worden geborduurd met gekleurd katoen en zijde.
Hierover wordt een mouwloze jurk gedragen die korter is, zodat het borduurwerk zichtbaar is (amaniko foustani). Deze jurk is gemaakt van witte geweven wollen stof die later werd geverfd in bruin of een andere kleur.
In koude tijden wordt hierover nog een mouwloze wollen jas gedragen (doulama) de jas is afgezet met rood of oranje koort. Deze jas wordt altijd gemaakt door een kleermaker 'Terzi'.

De tailleband wordt 'bresi' genoemd. Jonge vrouwen droegen een rood met wit gestreepte geweven band en oudere vrouwen een bruin met wit gestreepte band.
Hierover komt het wollen schort. De riem die daar weer over wordt gedragen is de bekende bronzen Trakische 'Korona'

Sirma Papadamakis 1951 (links op foto)

 

 


Copyright © Stichting Pigasos
All rights reserved